Wat zijn levensvragen?
Levensvragen komen meestal op als je leven niet meer vanzelfsprekend is. Dit gebeurt soms zomaar en vaker door een bijzondere of belastende gebeurtenis – geboorte of dood, ziekte of beperking, opsluiting of uitzending, relatievorming en overgangsmomenten, verlies of trauma.

Levensvragen zijn alledaagse vragen: wat maakt voor iemand de dag de moeite waard, waar “doet iemand het voor”? En het zijn ook grote vragen naar de zin en de bedoeling van het leven. Op deze vragen heb je niet altijd meteen een antwoord. Daarom worden ze ook wel ‘trage vragen‘ genoemd.
Het zijn vragen waar je tijd voor moet nemen om over na te denken, die reflectie vergen. Soms liggen levensvragen verborgen onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Of ze liggen verscholen onder lichamelijke en/of psychische klachten.
Levensvragen stellen en beantwoorden, helpt je om je leven te waarderen en betekenis te geven.
Voorbeelden van vragen
- Waarom overkomt mij dit, heb ik schuld?
- Hoe hou ik regie over mijn leven? Wat als dat niet meer kan?
- Wat betekent mijn ziek-zijn voor mijn naasten, hoe kan ik mezelf zijn?
- Hoe ga ik om met verlies en gemis? Hoe leef ik verder met mijn ziekte?
- Wat is de zin of mijn doel in het leven?
- Hoe ga ik om met eenzaamheid?
- Wat beteken ik voor anderen?
- Hoe ga ik om met geestelijk lijden?
- Waar put ik kracht uit?
- Wat inspireert?
- Hoe ga ik om met spijt? Hoe kan ik vergeven?
- Hoe denk ik over leven na de dood?

Wat kan een geestelijk verzorger of begeleider voor mij doen?
Wanneer je leven (plotseling) verandert kun je ervaren dat voorheen vanzelfsprekende dingen, niet meer vanzelfsprekend zijn. Die vanzelfsprekendheden zijn verbonden met hoe je naar het leven kijkt en wat je belangrijk vindt.
Vaak kunnen we met dierbaren hierover spreken, of met zorgverleners en vrijwilligers. Geestelijk verzorgers/begeleiders zijn hier speciaal voor opgeleid en bieden professionele aandacht, begeleiding en hulpverlening bij zingeving en levensbeschouwing. Zij zijn er voor iedereen, welke geloofsovertuiging of levensfilosofie je ook hebt.
Bovenstaande tekst is gebaseerd op www.geestelijkeverzorging.nl . Op deze landelijke website staat veel informatie over het onderwerp.